Besøgssted ved Filsø bidrager til autentisk naturundervisning

Besøgssted ved Filsø bidrager til autentisk naturundervisning

Filsø, placeret tæt ved Henne Strand ved vestkysten, er et 2200 hektar stort område, der oprindeligt har været fjord med adgang til Vesterhavet.  For 67 år siden i 1951 blev Filsø afvandet, så arealet kunne udnyttes til landbrugsdrift. Området var afvandet til 2010, hvor Aage V. Jensens Naturfond købte det for at genskabe, hvad der engang var Danmarks næststørste sø – til gavn for både menneske- og fugleliv.  Et af danmarkshistoriens største og mest ambitiøse naturgenopretningsprojekter.

Schønherr har været arkitekt på besøgsstedet ved Filsø, siden genopretningsprojektet startede. Besøgsstedet samler områdets mange naturruter og skaber med den skarpt svungne betonellipse – et udsigtspunkt der folder hele søen ud for den besøgende som et panorama. Parkeringsområdet og ellipsen stod færdige i forbindelse med genåbningen af Filsø i 2016. I år kunne vi i september indvie skolestuen ved Filsø – det vi kalder Naturrummet. Bygningen er betalt af Aage V. Jensens Naturfond og udformet og projekteret af Schønherr.

Naturrummet ved Filsø krummer sig, som den store ellipse der rækker ud i søen, elegant i landskabet og byder på ly og læ både inden døre og udenfor med udsigt til søen.


Foto: Carsten Ingemann

Naturrummet skaber i dagtimerne rammerne for en fokuseret naturundervisning med frisk luft og vild artsrig natur lige ved hånden.

En mere vedkommende undervisning
Meningen er, at alle Varde Kommunes sjetteklasser i løbet af et skoleår skal besøge Naturrummet ved Filsø. Skolefaciliteterne står dog til rådighed for alle skoler, gymnasier og institutioner i skolernes åbningstid. Og idéen om at flytte undervisningen fra det traditionelle klasseværelse og ud i naturen er naturvejleder på stedet Morten Vindig særligt begejstret for.

– Som naturvejleder vil jeg rigtig gerne have folk ud i naturen. Jeg vil rigtig gerne have skolebørn ud i naturen – ud i det autentiske miljø.


Foto: Aage V. Jensen Naturfond

Det vi lærer børnene og de unge mennesker herude er, at vi lærer af naturen. Når de sidder i klasselokalet på skolen, lærer de om naturen. Det er simpelthen forskellen. Det er vigtigt at komme ud på de steder, hvor naturen er, så bliver det meget mere vedkommende. Det bliver autentisk.

Og som alle andre steder i Danmark kan man aldrig regne med vejret. Så på trods af at Morten Vinding og de andre naturvejledere på stedet ønsker at opholde sig mest muligt ude i naturen, så er de glade for, at vi har gjort det muligt at komme indenfor.

– Når vi er herude, er det fordi, der er en fantastisk, lækker sø og noget fed natur. Når vi er herude med skolebørn, og vi er udfordret med vejret, så er det rigtig fedt at kunne gå ind i Naturrummet og være i læ. Hvis ungerne fryser, er våde eller sultne, så er fylder det alt i deres hoved, og så lærer de ikke noget, af det vi laver. Derfor er det rigtig rart og vigtigt for elevernes indlæring, at vi har et sted, hvor vi kan komme op og være i læ og ly.


Foto: Schønherr

Naturundervisning der foregår på de steder, hvor naturen, man beskæftiger sig med, er at finde er ifølge Morten Vindig yderst vigtig for læren om naturen.

– Når vi laver naturvejledning med ungerne, så er det vigtigt, at vi er der hvor den natur, som vi arbejder med, er. Vi skal ikke sidde og se en film. Det er hands on undervisning. Vi kan se de dyr, der er nede i vandet. Vi kan se ørnene, der kommer flyvende over os. Vi kan høre, og vi kan smage. Og hvis vi arbejder med vandfugle og vandplanter, så kan vi se dem på stedet. Det er ikke kun film, man kan røre ved det.


Foto: Jan Skriver, Aage V. Jensen Naturfond

En attraktion til glæde for hele kommunen
Området har ifølge Morten Vindig ikke kun gjort en forskel for skoleklasserne, men for alle borgerne i Varde Kommune. Ellipsen, parkeringsfaciliteterne og Naturrummet skaber let tilgængelighed til en af de største naturområder i Filsø.

– Det der er mest imponerende at se er, at uanset hvilket vejr det er, så er der altid mange mennesker herude. Folk vil gerne opleve stedet. Når man som jeg kommer herude ofte, så lægger man mærke til alle de gæster, der kommer herude. Gæsterne bruger rigtig meget tid på at kigge på bygningerne. Når noget er bygget flot, og hvor det er tydeligt, at personerne bag har brugt energi på at tænke over, hvad der vil passe til stedet, så kan folk godt se det. Jeg tror, at der er mange, der i højere grad kommer herud for at se bygningerne end på naturen til at starte med.


Foto: Colin John Seymour

Det er til stor glæde for os, at vi har skabt et sted, som folk har interesse i og lyst til at opleve. Særligt er det glædeligt at have skabt rammerne for en værdifuld naturundervisning for kommunens elever. Naturvejlederne virker yderst begejstrede for projektet, og er glade for at såvel ellipsen som besøgsstedet falder meget naturligt ind med den omkringliggende natur. Vi kan godt være stolte af projektet.

Comments are closed.

Scroll To Top