Silkeborg torv indviet

Silkeborg torv indviet

Lørdag den 17. juni blev torvet i Silkeborg for indviet. Det skete med en strålende sol fra en skyfri himmel, jazz, der swingede ud over pladsen, dans og taler

Det nye torv har været undervejs, siden gravemaskiner gik i gang med at bygge en underjordisk parkeringskælder under pladsen i sensommeren 2015. I april 2016 vandt Schønherr konkurrencen om Silkeborg torv, og gik derefter i gang med pladsen, der er stærkt inspireret af Asger Jorn og torvets oprindelige udseende i 1800-tallet. Samtidig har vi hele vejen igennem lyttet til borgerne og deres ønsker, da det i sidste ende er dem, der skal have gavn af torvet. Det har været et gennemgående ønske fra borgerne at tovet fik en grøn oplevelse, hvilket er kommet tid udtryk i store højbede med brede kanter, der fungerer som siddepladser.

Kreativ direktør i Schønherr, Rikke Juul Gram var en af lørdagens talere. Hun understregede i sin tale nogle vigtige pointer: om den utroligt hurtige eksekvering, om Jornforbindelsen og måske vigtigst af alt om det fine, fine ’skræddersyede’ granittæppe i flækker, der danner torvets bund.

Vi er gået til opgaven med en vision om at skabe et nyt torv som fortsat kan danne rammerne for borgernes hverdag og brede spænd af arrangementer – et torv der både kan rumme de store begivenheder og samtidig skabe intime opholdsmuligheder.

Et torv, som respekterer stedets ånd og historie, hvor Silkeborgs særlige DNA med vandet, det grønne, lyset og kunsten som centralt omdrejningspunkt.

Asger Jorn er en stor del af Silkeborgs varemærke og der var et klart ønske fra borgerne om at integrerer Jorn i udformningen af det fremtidige torv. Automattegning fra 1946 var en måde at arbejde med Jorn som inspiration til indretningen af det nye torv, idet Jorn selv har inviteret til fortolkning. Han har så at sige gjort tegningen demokratisk. Med udgangspunkt i de analytiske undersøgelser og de programmatiske krav til byrummet har vi fundet former i Jorns automattegning og løsrevet dem til selvstændige figurer.

Eksperterne roser torvet:

Midtjyllands Avis satte forleden dag to erfarne fagfolk stævne i hjertet af Silkeborg, og bad dem om at anmeldte det nye Torv. Det var henholdsvis havearkitekt Laila Sølager og arkitekt MAA og partner Anders Kjærsgaard, Aarstidernes Arkitekter.

Til spørgsmålet om, hvad det bedste ved det nye torv siger de to:

Laila Sølager: Jamen, hvor er det fint! Og nyt. Og åbent uden at virke koldt. De gamle huse kommer virkelig til deres ret, fordi de bliver en kontrastrig ramme omkring det nye torv. Nedgangene til parkeringskælderen er virkelig et scoop. Dér er siddepladser på kanten, beplantningerne bliver smukke med tiden og det menneskelige størrelsesforhold gør, at man oplever nedgangene som oaser for mennesker – og ikke som de praktiske trappeanlæg de også er.

Anders Kjærsgaard: Silkeborg Torv er først og fremmest et godt byrum. Det indeholder på mange måder det, der skal til for at være byens centrale torv og byens centrum. Torvet har nogle fine proportioner og bygningerne, der omgiver Torvet, har en god skala, der forholder sig til torvets størrelse. Rummet spændes ud mellem Silkeborg Kirke og det gamle rådhus, og flere at byens aktive handelsgader støder op til torvet og giver dermed trafik og liv på tværs af torvet. Betingelserne er med andre ord tilstede for at skabe et godt torv, og det synes jeg arkitekten Schønherr har gjort. Det er lykkedes at etablere et torv, som kombinerer en række funktioner uden at fylde pladsen op, og det er lykkedes at skabe en plads, som man har lyst til at opholde sig på.

Midtjyllands Avis spurgte ligeledes de to, hvad kunne der være gjort bedre:

Laila Sølager: Jeg er lidt ked af, at der tilsyneladende ikke er plantet »rigtige« træer ved den nye store toiletbygning. Det er småtræer som bærmispler, der står der.
Den store grå betonflade, der vender mod syd (mod Fredensgade), kunne godt have brug for lidt modspil af et eller flere store træer. Restauratøren ved Drewsens foran det gamle rådhus er måske lige pågående nok med sin udemøblering, så man næsten tvinges i vandet, når man skal forbi. Men han kan vel rette lidt ind? Udearealerne omkring Jensens Bøfhus er bestemt heller ikke for kønt. Men det er jo ikke torve-arkitektens skyld. Endelig er gelænderne ved trappenedgangene lidt voldsomme.

Anders Kjærsgaard: Proportioneringen af bygningen og værnene omkring nedgangene, er blevet noget bombastiske og kunne være løst mere elegant. Det er, som om at disse elementer er blevet en halv gang større, end det var nødvendigt. Dette er især ærgerligt, fordi de andre elementer på Torvet opleves harmoniske og fint skaleret i forhold til de mennesker der færdes på pladsen

De to svarede på mange andre spørgsmål omkring torvet. Du kan finde deres svar lige her.

 

Comments are closed.

Scroll To Top