FREMTIDENS LANDBRUG – VEJLING


Bygherre: Arne Bech Poulsen

Arkitekt: Pluskontoret

Ingeniør: Rambøll

Entreprenør: Søren Jensen a/s

Konsulenter: Poul Erik Nielsen, Bjarne K. Petersen, Karl Vestergaard-Nielsen

Status: Afleveret hovedprojekt 2010

Areal: 7.000 m2


Med Vejlings beliggenhed tæt på havet og på hedeslettens vandrette lag kommer vejret næsten altid fra vest. Det betyder en evig afveksling mellem storm og almindeligt blæsevejr, en høj himmel der altid skifter farve og karakter og en markant horisont. Udgangspunktet for helhedsplanen findes i et enkelt hovedgreb, spiralen, som formes gennem to elementer – diget og det levende hegn. Herved skabes en tæt sammenhæng med stedet, landskabet og verdenshjørnerne.

Idéen til spiralen har sit udgangspunkt i en hvirvelvind, en mini tornado i kornet, vinden i vandet og blæstens kraft. Vejling ligger som en ø midt i kornhavet, kun fastholdt af verdenshjørnerne som tegner sig gennem markskel og hegn. Spiralen er på én gang dynamisk og stationær, den aftegner et figurativ aftryk i landskabet, giver plads til øjeblikket og til evigheden. Samtidigt løser spiralen fire konkrete og praktiske behov: At skærme mod vinden, at skabe privathed omkring stuehus og have, at fremtidssikre en udvidelse af produktionen og at sikre en enkel logistik

Staldbygninger og bevarede bygninger skrives ind i spiralen, med tagfladen som det største og mest arkitektoniske markante element. Konceptet er, at tagfladen foldes op af terrænet i en skulpturel fortolkning af mødet mellem himmel og jord.