Jyske Aas


Bygherre/ordregiver: Netværkscenter Jyske Aas

Ingeniør: NIRAS

Øvrige samarbejdsparter: Bysted

Entreprenør: MJ- BYG

Status: Realiseret 2014-2015

Areal: 3500 m²

Anlægssum landskab: 3.4 mio. DKK


Projekt Jyske Aas er et formidlingsprojekt, som skal styrke Jyske Aas identitet og skabe bedre rammer for turister og besøgende, der gerne vil opleve jyske Aas flotte natur og historie.

Hele projektet tager afsæt i Jyske Aas historie, hvor Aasens skabelse og fortællingen om røver og fattigfolk bliver pakket ind i et eventyrligt design som både skal formidle og skabe stemning.

Det nye formidlingscenter er et spiralformet minivoldanlæg der iscenesætter oplevelsen og formidling af Jyske Aas. Spiralen skabes af en grov mørk teglløber der leder folk ned til bålstedet i en central lavning og på toppen af jordvolden med udsigt til den Jyske Aas. Inden i volden ligger et formidlingscenter som en kuppelformet hule danner ramme om formidlingen i en mere detaljeret fortælling. Hulens støbte betonvægge giver et råt huleudtryk der understreges af den mørke tegl, der skyller ind udefra.

Projektet omfatter opførelse af et helt nyt formidlingscenter, renovering af eksisterende bygninger, en hel ny grafisk og digital formidlingsplatform. Samt fysiske tiltag i området som skal styrke de allerede mangfoldige ruter ud i Aasen.

Schønherr har designet og projekteret alle de fysiske tiltag.

Hele projektet tager afsæt i Jyske Aas historie, hvor Aasens skabelse og fortællingen om røver og fattigfolk bliver pakket ind i et eventyrligt design som både skal formidle og skabe stemning