Jyske Aas


Bygherre/ordregiver: Netværkscenter Jyske Aas

Ingeniør: NIRAS

Øvrige samarbejdsparter: Bysted

Entreprenør: MJ- BYG

Status: Realiseret 2014-2015

Areal: 3500 m²

Anlægssum landskab: 3.4 mio. DKK


Opgaven
Projektet er blevet til på grundlag af en konkurrence Realdania udskrev i 2014. Jyske Aas er et formidlingsprojekt, som skal styrke Jyske Aas identitet og skabe bedre rammer for turister og besøgende, der gerne vil opleve jyske Aas’ særprægede natur og historie. Projektet omfatter opførelse af et helt nyt formidlingssted, renovering af eksisterende bygninger, og udarbejdelse af en helt ny grafisk og digital formidlingsplatform. Desuden rummer projektet en række fysiske tiltag i området, som skal styrke de allerede mangfoldige ruter ud i Aasen.

Stedet
Jyske Aas, som strækker sig over 38 km og har en bredde på mere end to kilometer, er en kuperet højderyg dannet af gletschere under sidste istid. 39 af Aasens bakketoppe over 100 meter over havets overflade, og det højeste punkt, Knøsen, er med sine 136 m det højeste punkt i Nordjylland. Porten til Jyske Aas ligger ved E45 i nærheden af Klokkerholm – på kanten af skoven og med udsigt over aasen.

Løsningen
Hele projektet tager afsæt i Jyske Aas historie, hvor Aasens skabelse og fortællingen om de røvere og fattigfolk, der boede i aasens vilde terræn indgår som grundelementer.

Det nye formidlingscenter er et spiralformet minivoldanlæg, der iscenesætter oplevelsen af naturen og formidlingen af Jyske Aas’ særkender både geologisk, geografisk og kulturelt.

Spiralen skabes af en grov mørk teglløber, der både leder folk ned til bålstedet i spiralens centrale lavning og op på toppen af jordvolden, hvorfra de får overblik over geografien og udsigt til Jyske Aas.

Inde i den krumme vold ligger formidlingscenteret som en kuppelformet hule og danner ramme om formidlingen i en mere detaljeret fortælling. Hulens støbte betonvægge giver et råt ubearbejdet udtryk, der stemningsmæssigt suppleres af den mørke tegl, der skyller ind udefra.

Schønherr har designet og projekteret alle de fysiske elementer i projektet.

Hele projektet tager afsæt i Jyske Aas historie, hvor Aasens skabelse og fortællingen om røver og fattigfolk bliver pakket ind i et eventyrligt design som både skal formidle og skabe stemning