Mönchengladbach


Bygherre/ordregiver: Stadt Mönchengaldbach

Bygningsarkitekt: Blauraum, Hamburg

Status: Konkurrence 2017

Udeareal: 5,2 ha


Maria Hilf er et gammelt hospitalsområde placeret i hjertet af Mönchengladbach. Oprindeligt startede hospitalet som et børnehjem drevet af franziskanernonner, men ændrede sig løbende til også at fungere som sygehus.

Hospitalet i sin nuværende form er efterhånden forældet og skal sammen med et andet hospital flytte til nyere bygninger.

Det efterlader en grund med både store udfordringer, men også med mange gode egenskaber.

Hele området er afgrænset af private byhuse med grønne haver, der støder direkte op til det gamle haveanlæg, som franziskanernonnerne fik anlagt. Haven er kun holdt til et minimum, men det er tydeligt at se sporene af de kvaliteter den gamle have måtte have haft. Flere større træer giver området stor frodighed og det tydeligt at se at flere planter er tilført fra andre dele af verden.

Terrænet falder mellem fra nord til syd, 15 til 20 meter og bliver optaget flere steder af havemure – hvoraf flere af dem er stykker af den gamle bymur, der oprindelig løb i kanten af Mönchengladbach.

I konkurrenceforslaget rives store dele af det 4-5 etagers hospital ned og giver luft og udsigt til de bagvedliggende byhuse. Kun kirken (der ligger indbygget i hospitalet) og de ældste bygningslænger bevares. På det øverste og mindst kuperede stykke anlægges punkthuse i op til 4 etages højde, som med deres placering, gør det muligt for de bagvedliggende huse at bevare udsigten over byen. Heroppe ligger også børnehave og områdets fælleshus.

På det nederste – og mest kuperede stykke af grunden – foreslås en tæt bebyggelse af terrassehuse i op til tre etager.

Langs siderne af grunden breder den oprindelige have sig ud – styrket af de private haver, der med deres store træer, er med til at understrege det grønne volumen. Her imellem træerne og stierne i den gamle have, er det masser af muligheder for aktiviteter af forskellig slags, både til leg og til afslapning. Alt det grønne strækker sig ind imod midten af grunden, og fører alle den gamle haves kvaliteter med sig ind imellem bygningerne, hvor der ind imellem er plads til legepladser, fælleshaver med frugttræer, køkkenhaver og mødesteder.

Midt på grunden fra Aachener Strasse og op mod de gamle hospitalsbygninger, strækker sig en offentlig landskabstrappe, der binder området sammen. På kryds af denne slynger sig en tilgængelig kørselsvej og ind imellem terrassehusene ligger små ”naboskabsveje” der forbinder bebyggelsen opad.

Hele området er forbundet af småstier, der løber i et grønt loop, hele vejen rundt i området. Al parkering foregår under terræn og gør at området er sikkert og roligt at færdes i.