Pandaanlæg – Zoologisk Have København


Bygherre/ordregiver: Zoo København

Bygherrerådgivere: Emcon

Bygningsarkitekt: BIG

Ingeniør: Moe

Øvrige samarbejdsparter: SkovByKon

Status: Projektforslag

Areal: 4000 m²

Samlet anlægssum: 150 mio. DKK


Yin og Yang

Anlægget bliver udformet som en stor yin-yang figur, der både giver mening som farvemæssig og kinesisk reference, men som samtidig rummer en mængde praktiske fordele for både pandaer, publikum og personale:

Dyret opleves i sine naturlige omgivelser. Med landskabsprojektet til det nye pandaanlæg har det været Schønherrs ambition at skabe et grønt, frodigt og “naturligt” landskab, som dyrene kan opholde sig og ses i. Projektet udvisker de gængse barrierer mellem publikum og dyr, så oplevelsen for den besøgende bliver som at bevæge sig igennem landskabet og at opholde sig i samme flora som dyret.

Indkig til dyrepassernes arbejde. I udformningen af projektet har vi lagt stor vægt på, at publikumsoplevelsen er varieret og tænkt sammen med både dyrepassernes arbejde og formidlingen af pandaens levevis. På stiforløbene vil den besøgende derfor ikke blot opleve den varierede natur, men også have nogle helt unikke indkig til dyrepassernes arbejde.

Bjerge og bakker. I naturen lever pandaen i de bjergrige egne i det vestlige Kina, og med projektets to bakker får både panda og publikum en oplevelse af dette oprindelige landskab

To skove. Vi har arbejdet med to forskellige land­skabstyper, ”tågeskov” og ”bambusskov”, som begge er kendeteg­nende for pandaens naturlige habitat. De to skove ligger på hver sin bakke i anlægget. Skovene står beplantnings- og farvemæssigt i kontrast til hinanden, på samme måde som yin-yang figuren, og samtidig formidler de historien om dyrets vandring op og ned ad bjergsiden i løbet af året.

Dyreanlæg. Selve dyreanlægget bliver indrettet med stort fokus på pandaens trivsel. Anlægget rummer en fin balance, så pandaerne kan trække sig tilbage og finde skygge, samtidig med, at de kan ses af publikum. Det skrånende terræn får en stor variation og rigdom af planter, klipper, klatretræer og træstammer, som dyret kan udfolde sig på. Forskellige vandelementer, som bassin, vandløb, vandfald o.l. indgår også i dyreanlægget, og fungerer både til berigelse og til køling af beboerne i sommerperioden.

Det plantede landskab. Det er vigtigt at pandaen kan finde rygdække og skygge for at føle sig tryg, så det plantede anlæg skal have et færdigt udtryk fra start. Træer og bambus  bliver reserveret før byggeriet bliver sat i gang, så vi er sikre på at både størrelsen og mængden af træer og bambus passer når anlægget står klart til at modtage Danmarks første pandaer.


 

Anlægget bliver udformet som en stor yin-yang figur, der både giver mening som farvemæssig og kinesisk reference, og som samtidig rummer en mængde praktiske fordele for både pandaer, publikum og personale