Som underrådgiver for BIG er vi, sammen med Bente Lange Arkitekter og Johansson & Kalstrup, prækvalificeret til det videre forløb i projektet Den Ny Maltfabrik i Ebeltoft.
Det blev offentliggjort den 16. februar. Vores team er sammen med fem andre teams udvalgt til at gå videre i konkurrencen. Oprindeligt var der hele 29 temas fra både ind- og udland, der bød ind på projektet. Om udvælgelsen udtaler landskabsarkitekt og bestyrelsesmedlem i Komitéen Ny Malt Lisbeth Westergaard:
”Da vi mødtes med fondene i København, var det glædeligt at se de 29 spændende teams, hvor dygtige danske arkitekter var teamet op med internationale arkitekter og landskabsarkitekter fra blant andet Tyskland, Portugal og Schweiz. Det viser os et stort engagement fra de forskellige teams side og vidner om, at omverdenen nu for alvor har fået øjnene op for Den ny Maltfabrik, som et super nutidigt og ambitiøst projekt,” og fortsætter:
”De seks teams viste referencer og tilgange til bevaring af den industrielle karakter, aflæsning af bygningens særlige kvaliteter, at de forstod konteksten med de nærliggende bymiljøer og transformering af industrihistorie til det kulturelle fyrtårn, vi drømmer om. Vi er med de udvalgte teams ikke i tvivl om, at de vil give spændende bud på dette.”
Sammen med resten af de teams, der er gået videre i prækvalifikationen, er Schønherr blevet inviteret til besigtigelse ved Maltfabrikken i Ebeltoft tirsdag den 15. marts.
Udgangspunkt i Ebeltofts kulturhistorie
Projektet tager udgangspunkt i, at Maltfabrikken, der er en stor del af kulturhistorien i Ebeltoft, skal omdannes til byens nye mødested. Det skal være et sted fyldt med arrangementer og begivenheder, og der skal være liv i området hele året rundt.
På den baggrund har Syddjurs Kommune og Fonden Den Ny Maltfabrik besluttet at igangsætte en omfattende omdannelse af fabrikken og området omkring. Stedet skal blive et samlingspunkt for kultur- og foreningsliv, kunst, erhverv, turisme, byens bibliotek og et museum.
Maltfabrikken er en af Danmarks sidste bevaringsværdige fabrikker fra 1800-tallet, og har siden 1861 steget op over byen, og givet de besøgende udsigt over Ebeltoft Vig og Nationalpark Mols Bjerge. Målet med og ønsket omkring omdannelsen af Maltfabrikken er, at den vil puste liv i det bevaringsværdige miljø deromkring, og at stedet skal emme af liv og energi.
Derfor er det vigtigt for Syddjurs Kommune og Fonden Den Ny Maltfabrik, at arkitekturen forstår og reflekterer historien i området, samtidig med at de nye tiltag udvikler atmosfæren og skaber en god sammenhæng mellem det nye og det gamle.
Projektet realiseres i samarbejde med fondene A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Realdania, Salling Fondene samt Lokale- og Anlægsfonden. Budgettet for projektet er på cirka 150 mio. kr., og det forventes at stå færdigt i marts 2019.