Schønherr er landsskabsarkitekter på Danmarks højeste hus

Schønherr er landsskabsarkitekter på Danmarks højeste hus

Politikere, arkitekter, byudviklere og en pengestærk finansmand var torsdag mødt op i Aarhus Kommunes udstillingscenter på Kalkværksvej for at overvære afsløringen af landets højeste bygning, som borgmester Jacob Bundsgaard (S) var hurtig til at kalde “et af de mest markante vartegn i umindelige tider”. Det sker, efter at Aarhus Byråd onsdag aften valgte det konsortium, der skal bygge Danmarks højeste hus yderst på Aarhus Ø.

Byrådet valgte at sælge byggegrunden til det lokalt dannede konsortium Anpartselskabet Lighthouse United med investor Claus Hommelhoff i spidsen i samarbejde med byudviklerne Rune Kilden og Stine Hindby og Schønherr som landskskabsarkitekter – og altså 3XN som arkitekter. Dermed får både Schønherr, 3XN og Lighthouse United lov til at færdiggøre projektet på Lighthouse-øen.

Kreativ direktør i Schønherr, Rikke Juul Gram, siger i en artikel fra Licitationen i dag: “Vi har været med til at udvikle på Lighthouse første del for 10 år siden, og det her er en fuldendelse af tankerne fra dengang. Aarhus Ø er en anelse koldt, og der mangler i den grad noget, som gør det til en rigtig by. Derfor har vi gerne villet skabe nærhed, og der manglede noget for de allermindste. Derfor har vi skabt en grøn oase for børnefamilier i hjertet af byggeriet”.

Når bygningsværket Lighthouse står færdigbygget i 2020, vil det skyde 128 meter mod himlen og sætte et endeligt punktum for de mange Aarhus Ø-byggerier. Højhuset bliver otte meter højere end Danmarks hidtil højeste hus, Herlev Hospital, som har haft rekorden siden 1976.

Aarhushistorien bliver skabt over temaet “Til vands, til lands og i luften” og får en restaurant og en udsigtsplatformen med offentlig adgang i toppen, hvor fra man kan nyde udsigten over byen og bugten. På de nederste etager, kaldet Bugtcentret, bliver der etableret et klasseværelse med køkkenfaciliteter, akvarier og et maritimt rum til forskellige aktiviteter. Centret får også et beboerhus til alle beboere i Aarhus Ø og vil desuden indeholde omklædningsfaciliteter til brugerne af Aarhus Havbane, et formidlingssted for bugtens Sea Rangers samt et åbent område til udstillinger og turistformidling.

Som en sløjfe på den nye havnebydel etablerer Anpartsselskabet Lighthouse United en såkaldt ”Ø-linje”, der er en sti mellem de fire øer på Pier 4, og som skal skabe sammenhæng i Aarhus Ø.

Rune Kilden, direktør i anpartsselskabet, forklarer i en artikel fra Jyllands-Posten i går, at køberne har bestræbt sig på at skabe et godt byliv i Aarhus Ø: “Vi har i de sidste mange år arbejdet meget med bylivet på Aarhus Ø, og med dette projekt forsøger vi nu at forankre det midlertidige byliv til en blivende del af livet i bydelen. Vi har således i hele processen haft fokus på, at projektet kommer til at give noget tilbage til alle og ikke kun til dem, der bor i ejendommen”, siger han.

Illustartioner: 3XN

Scroll To Top