Forpladsen ved Nordvest Bibliotek og Kulturhus nomineret til Dansk Landskabspris 2017

Forpladsen ved Nordvest Bibliotek og Kulturhus nomineret til Dansk Landskabspris 2017

’En levende bypark, en urban forplads og en multifunktionel fjordpark’ – sådan lyder beskrivelsen af årets tre finalister til Dansk Landskabspris 2017, hvor forpladsen ved Nordvest Bibliotek og Kulturhus er en af årets tre finalister. Projektet er blevet til i samarbejde mellem SCHØNHERR, COBE og TRANSFORM.

Fra 30 projekter til 3 finalister

For 8. gang hædrer Dansk Landskabspris nyskabende projekter, der inspirerer til landskabsfagets udvikling. De sidste måneder er 30 projekter blevet indstillet til Dansk Landskabspris 2017. Tre finalister er nomineret: Lindevangsparken, Forpladsen i Nordvest og Vestre Fjordpark.

’I år har vi haft ekstraordinært mange indstillinger til Dansk Landskabspris. Det vidner om, at landskabsarkitekturen er ved at genvinde momentum i byggebranchen’, siger jurymedlem Bo Holm-Nielsen, landskabsarkitekt MDL og partner i ZoffmannHolm Landskabsarkitekter.

Juryen har udvalgt tre finalister, der hver især bidrager til deres lokalområder, bl.a. i form af social merværdi og bæredygtige tiltag såsom LAR-løsninger (lokal afledning af regnvand).

’De tre nominerede projekter, Lindevangsparken, Forpladsen i Nordvest og Vestre Fjordpark, er alle flotte eksempler på nyere dansk landskabsarkitektur. De afspejler alle inspirerende og holdbare byrum, der er skabt i dialog med slutbrugerne, samtidig med at funktionelle krav til LAR, drift, anlægsøkonomi og æstetik går flot hånd i hånd’, fortæller jurymedlem Bo Holm-Nielsen.

Forpladsen i Nordvest – Fra benzintank til kulturplads

Juryen motiverer nomineringen af den urbane forplads i Nordvest med ordene, at ’den på fineste vis er et multifunktionelt byrum, der både rummer opholdsmuligheder og aktivitetsområder og er et moderne anlæg, der slår på klassiske dyder.’

Foran det gyldne bibliotek og kulturhus i Nordvest har SCHØNHERR i samarbejde med COBE og TRANSFORM formgivet og projekteret en forplads, der harmonerer med kulturhusets alsidige program og kvarterets mange nuancer. Forpladsen blev lagt i fundamentet af en tidligere benzintank med formålet at skabe en plads til både kultur og pauser. Den blev udarbejdet i tæt samarbejde med borgere og brugere, hvor lokale og foreninger i en serie af dialogmøder kom med ønsker til deres fremtidige uderum. Det er i dag et rum, der opmuntrer til pausestunder i grønne omgivelser såvel som aktiviteter til byens børn og unge.

Samtidig udmærker pladsen sig ved, som nævnt i motivationen, at være en LAR-løsning, der tilbageholder 1600 mregnvand på matriklen. Vandet løber ud i rør under de kvadratiske trædæk og vander træer og buske i stedet for blot at løbe til de hårdt belastede kloakker i området.

Den officielle prisuddeling

Spændingen for årets prisuddeling bliver udløst d. 25. oktober, hvor de tre nominerende bliver præsenteret ved et stort arrangement på Nationalmuseet. Programmet byder på åbningstale ved kulturordfører Naser Khader (MF) efterfulgt af en præsentation af de tre finalister. Derefter er der paneldebat om ’Nyt liv til offentlige by- og landskabsmiljøer’ med blandt andre Jon Stephensen, arkitekt og teaterdirektør på Aveny-T, i panelet. Motivation og overrækkelse af Dansk Landskabspris 2017 bliver leveret af kulturminister Mette Bock (LA), hvorefter finalister og gæster bliver budt på champagne og snacks.

Dansk Landskabspris 2017

Dansk Landskabspris bliver uddelt af Park og Naturforvalterne, Danske Arkitektvirksomheder og Danske Landskabsarkitekter, der også er sekretariat for Dansk Landskabspris. Årets jury er:

  • Knud W. Ø. Larsen, KWØL Landskab, landskabsarkitekt MDL. MAA – repræsentant for Danske Arkitektvirksomheder
  • Bo Holm-Nielsen, ZoffmannHolm Landskabsarkitekter, landskabsarkitekt MDL – repræsentant for Danske Landskabsarkitekter
  • Steen Himmer, Gentofte Kommune, landskabsarkitekt – repræsentant for Park og Naturforvalterne
  • Ane Cortzen, kulturchef for Kähler, arkitekt og grafisk designer – uvildig repræsentant
  • Laura Stamer, arkitekt og arkitekturfotograf – uvildig repræsentant

Find tilmelding og billetter til uddelingen af Dansk Landskabspris 2017 her.

Scroll To Top