Ros til Mønsted Kalkgruber for deres nye tilgængelighed

Ros til Mønsted Kalkgruber for deres nye tilgængelighed

Mønsteradgang i Mønsted, sådan lyder overskriften på artiklen om Schønherrs projekt Mønsted Kalkgruber, der er bragt i den seneste udgave af magasinet RYK, Rygmarvsskadede i Danmark. Mønsted danner rammen om verdens største kalkmine, der i 2017 blev genindviet efter et større restaureringsprojekt herunder et tilgængelighedsprojekt. Formålet var at udarbejde en ny helhedsplan for det samlede område med fokus på en formidling af områdets særlige landskabsmæssige karakter, samtidig med at gangbesværede og kørestolsbrugere sikres adgang til det kuperede område.

Som ansvarlige for tilgængelighedsprojektet, skabte Schønherr blandt andet stisystemer, som har gjort adgangen gennem skoven og indgangen til kalkgruberne mulig for alle – også gangbesværede og kørestolsbrugere. Restaureringen betyder, at det nu er muligt at opleve den underfundige verden fra kørestol. Det store tilgængelighedsprojekt blev en stor succes og medførte, at Mønsted Kalkgruber I 2018 modtog tilgængelighedsprisen fra Handicaprådet i Viborg Kommune.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtaler til RYK: ”Jeg er meget imponeret, og det var dejligt at opleve tog til tiden. Med den her øgede tilgængelighed vil Mønsted Kalkgruber opleve endnu flere gæster fremover. Det er jeg ikke i tvivl om.” I Mønsted Kalkgruber var tilgængeligheden til landskabet et bærende element i projektet. I modsætning til andre steder, hvor tilgængelighed helt eller delvis glemmes eller ikke indtænkes som en grundlæggende præmis. Torben Svanberg bestyrelsesformand for Bevica udtaler i RYK: ”For egen regning kan jeg hilse og sige, at det var særdeles opløftende at se/prøvekøre det flotte, helstøbte resultat i Mønsted. Arkitekterne er sluppet rigtig godt fra at skabe værdig entre for alle i et terræn med store niveauspring. Det er glædeligt, at infrastrukturen ikke blot handler om at komme fra A til B, men samlet set er gjort oplevelsesrig for alle ad den samme vej.”

Vi er stolte af at stå bag et projekt, der har haft stor betydning for en udfordret befolkningsgruppe og samtidig glade for den positive opmærksomhed, som projektet har medført.

Læs hele artiklen i RYK fra side 8: http://www.ryk.dk/node/15361

Scroll To Top