Mønsted Kalkgruber vinder Arkitekturens Pris 2018

Mønsted Kalkgruber vinder Arkitekturens Pris 2018

Viborg kommune har valgt Mønsted Kalkgruber som vinder af Arkitekturens Pris 2018.

Viborg Kommunes borgmester, Ulrik Wilbek påpeger i sin tale, at der i komiteen var enstemmighed om, at særligt ét projekt havde noget ganske særligt.

– Projektet der præmieres i år belønnes for et samlet projekt, der både omfatter landskab og om- og tilbygninger. Det er et projekt, som jeg fornemmer, at de, der har været her før, er meget begejstrede for. Der har virkelig været dyb forståelse for stedets historie. Det er imponerende, at sådan en ændring i landskabet og arkitekturen kan være med til at forøge besøgstallene så markant, som vi har set. Det tror jeg kun kommer til at blive bedre fremadrettet.

Vi takker for æren og glæder os over at projektet er blevet så godt modtaget.


Foto: Carsten Ingemann

Verdens største kalkmine er at finde i Mønsted vest for Viborg. Mønsted kalkgruber blev i 2017 genindviet efter et større restaureringsprojekt, herunder et tilgængelighedsprojekt som Schønherr står bag. En ny helhedsplan for det samlede område blev udarbejdet med fokus på formidling af områdets særlige landskabsmæssige karakter. En væsentlig del af projektet var at gøre det muligt for gangbesværede og kørestolsbrugere at besøge det kuperede område. Og som Torben Schønherr sagde i sin tale:

– Hvis man kan sige vi, så er det det bedste. Vi har gjort, så stedet er for alle mennesker, og så kan det ikke blive meget bedre.


Foto: Carsten Ingemann

Mønsted kalkgruber vandt desuden Tilgængelighedspris i 2018, der årligt bliver uddelt af Handicaprådet i Viborg Kommune.

Scroll To Top