Viborg vinder EU-pris for at gøre kulturarven tilgængelig

Viborg vinder EU-pris for at gøre kulturarven tilgængelig

Viborg har vundet Europa Kommissionens særlige kulturarvspris ved 2019 Access City Award på baggrund af projektet ’Tilgængelighed i historiske bykerner – nye veje til Viborgs kulturarv’, som Schønherr står bag.

Viborg Kommune får den særlige pris for arbejdet med at skabe bedre tilgængelighed i Viborgs historiske midtby med respekt for kulturarven.

Viborgs borgmester Ulrik Wilbek er stolt over, at Viborg vinder den særlige pris for kulturarv og ser prisen som en flot anerkendelse. I en pressemeddelelse udtaler han:

– Viborg har en særlig plads i danmarkshistorien, og den unikke historiske bymidte rummer et fantastisk potentiale. Derfor er det vigtigt, at vi passer på kulturarven samtidig med, at vi udvikler den. Med tilgængelighedsprojektet har vi sammen med vores samarbejdspartnere vist, at det godt kan lade sig gøre at forny med respekt for kulturarven

Med detaljerede nedslagspunkter har Schønherrs projekt vist, hvordan ledelinjer, opmærksomhedsfelter mm. kan integreres i de eksisterende belægninger uden at fremstå skæmmende i det kulturfølsomme bybillede. De udfordringer som de mange stejle gader i Viborgs bymidte giver, har vi løst ved at udarbejde en byrute, som ved terrænjusteringer opnår belægningshældninger, der kan overkommes af alle.

Flere af stederne i Viborg er behandlet med nænsomme indgreb i det eksisterende miljø – udelukkende med brug af oprindelige materialer og teknik.

Prisen bliver overrakt i den 4. december af EU-kommissær Marianne Thyssen, der er ansvarlig for beskæftigelse, sociale anliggender, kompetencer og arbejdskraftens mobilitet.

Det er ikke første gang, at Viborg og Schønherrs arbejde med tilgængelighed er i rampelyset. I 2017 fik kommunen tildelt ”en særlig omtale” af Europa Kommissionen i forbindelse med uddelingen af ’Access City Award 2018’.

Schønherrs projekt får fortsat meget ros fra lokale borgere og besøgende. Vi er utrolig stolte af projektet og glade for at have medvirket til at sætte fokus på, hvordan man kan skabe god og ligeværdig tilgængelighed for alle mennesker i et historisk bymiljø.

Scroll To Top