Statens Kunstfond Præmierer Filsø Besøgssted

Statens Kunstfond Præmierer Filsø Besøgssted

Med ord som ”foregangsprojekt”, ”ambitiøst naturgenopretningstiltag”, ”et smukt geometrisk landsskabsgreb og naturformidling med kunstnerisk nerve” præmierer Statens Kunstfond Filsø Besøgssted.

Kunstfondens Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur præmierer arkitektoniske værker, som beriger hverdagen for brugerne og lokalmiljøet. I år præmieres Filsø Besøgssted som et af fire projekter, der sætter fokus på det danske natur- og kulturlandskab.

Hos Schønherr, der primært er en landskabstegnestue, vækker præmieringen ekstra stor glæde:

”Vi er ovenud stolte over påskønnelsen”, fortæller Rikke Juul Gram, der er partner og kreativ direktør i Schønherr. Vi tegner ikke mange bygninger hos Schønherr, men når vi gør, så er det hver gang med udgangspunkt i den landskabelige sammenhæng.”


Arkitektur med udgangspunkt i landskabet

Projektleder for Filsø Besøgssted, Rasmus Stougaard, arkitekt og associeret partner hos Schønherr, fortæller:

”Besøgsstedet er blevet et vartegn og et let identificerbart udgangspunkt for besøgende til Filsø. Hovedgrebets ellipseform er skabt med tanke på fuglene, der letter fra vandoverfladen. Med denne enkle forestilling har vi ønsket at formidle naturen omkring Filsø samtidig med, at vi har søgt at skabe et let opfatteligt samspil mellem adgangsvej, parkering, bro og skolestue.

Filsø Besøgssted er et projekt, som tegnestuen har særlig kært, da det populære besøgscenter bringer mennesket tættere på naturen – uden at stjæle billedet fra det landskab, som er selve attraktionen.

”Projektet i Filsø er meget vigtigt for os, fordi det som intervention i landskabet, rummer mange komplekse problemstillinger i forbindelse med brug og formidling af naturen” fortæller Rikke Juul Gram. ”Samtidig har vi et ønske om at lade naturen udvikle sig i fred. Vi synes selv, at den balance er lykkedes godt her – trods det, at stedet besøges af 120.000 mennesker årligt.”

Besøgsstedet har også modtaget Dansk betonpris og Utzonstatuetten.

”Genoprettelsen af Filsø hører absolut til et af de
mere ambitiøse naturgenopretningstiltag.

Filsø Besøgscenter reetablerer natur- og menneskeskabt skønhed i forening
og er som sådan et foregangsprojekt,
der rummer en beretning
om menneskets historiske landskabsforvaltning.

En fortælling som det enkle og karakterfulde anlæg
formidler på en overbevisende måde.”

– Uddrag af præmieringsbegrundelsen,
Statens Kunstfonds Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur

 

Klik her og læs mere om Filsø Besøgscenter.
Klik her og se Statens Kunstfonds egen nyhed om præmieringen.

Scroll To Top