Schønherr vinder ”Vandets Veje” – Vi må genovergive os til vandet

Schønherr vinder ”Vandets Veje” – Vi må genovergive os til vandet

I samarbejde med tegnestuen Pax, landinspektørvirksomheden LE34 og kunsthistoriker Jacob Wamberg, er Schønherr en af tre vindere af konkurrencen ”Vandets Veje”, der skal undersøge, hvordan vi kan leve godt i pagt med vandets veje.

Vandets Veje er udskrevet af Arkitektforeningen med støtte fra Dreyers Fond, og målet med konkurrencen er at få sat konkrete billeder på, hvordan fremtidens kulturlandskab kan se ud, hvis vi giver vandet frit løb. De tre teams skal belyse de komplekse problemstillinger, der knytter sig til øgede vandmængder og den måde vi håndterer vandet på i dag – i tre forskellige case-områder.

Team Schønherr er udvalgt til at undersøge, hvordan Grenaaens vandopland kan genoprettes til et naturrigt og attraktivt område for bosætning og lokal dyrkning af fødevarer.


Vådområder og lavtliggende jorder er betydningsfulde natursvampe
Klimaforandringerne giver store udfordringer for den udbredte dræning af vådområder som fx Grenaaens vandopland. Det har kunnet fungere hidtil, men ikke længere. På den ene side får vi ekstremregn med tilhørende oversvømmelser, på den anden periodisk omdannelse til tørre og udbrændte landskaber.

”Den systematiske skovfældning og dræning af lavtliggende jorder til omdannelse til agerbrug har siden 1800-tallet gjort Danmark til et ekstremt tilfælde af overkultivering af natur. Hver en plet på danmarkskortet er udmatrikuleret og reguleret. Men klimaforandringerne udfordrer vores syn på, hvordan fremtidens landskaber skal se ud. Og med det øgede pres, som i fremtiden vil komme, spiller vores vådområder og lavtliggende jorder en vigtig rolle som en betydningsfuld natursvamp – også i Grenaaens vandopland, fortæller Mi Koudal Randlev, arkitekt og partner hos Schønherr.


Konkurrencen
Foruden Grenaaens vandopland er de to øvrige case-områder Skjern Å-systemet og delvandopland Kornerup Å ved Roskilde. Her er de vindende teams ledet af henholdsvis SLA med ReVærk og Arendse Marie Gulløv samt TREDJE NATUR med Sophie Sahlqvist Landskab, Arkaia, Artelia og ILC.

I alt deltog 21 tværfaglige teams i konkurrencen, og nu venter der de tre vinderteams et intenst efterår, hvor der skal udtænkes og gennemtænkes nye løsninger for, hvordan vi skal bo, leve og arbejde i et lille land med et stort problem.


Om team Schønherr
Som teamets hovedrådgiver vil Schønherr have ansvar for den overordnede proces og planlægning af klimatilpasning, transformation af landbrugsarealer og naturudvikling.

Pax er en tegnestue, som former arkitektur i alle fagets skalaer, fra planlægning til konstruktion og produktdesign. Bygningstransformation er et kerneområde i både værdisæt og realiserede projekter.

LE34 er landets største rådgivende landinspektørvirksomhed med speciale i rådgivning relateret til den grønne omstilling: Fra identificering af mulige arealer for VE-anlæg, til multifunktionel jordfordeling og udtagning af lavbundsjorder. Fra identifikation af vigtige natur- og miljøkonsekvenser af nye anlæg til opmåling, afsætning og rettighedserhvervelse.

Jacob Wamberg Dr.phil., kunsthistoriker og forsker, har interesse for, hvordan sociologi, psykoanalyse, biosemiotik, teknologi og naturopfattelse kan bruges til at se nye sammenhænge mellem kunst, landskab og samfund – og vil på den baggrund deltage i formidling af holdets visioner for Grenaaens vandopland.

KLIK HER og læs mere om Vandets Veje.

 

 

 

Scroll To Top