Projekt: Bertel Thorvaldsens Plads – byrum og kunst i Københavns middelalderby

Bygherre/ordregiver: Thorvaldsens Museum, Københavns Kommune

Ingeniør: Rambøll

Spejlbassin: Billedhugger Jørn Larsen

Status: Realiseret 2002

Areal: Samlet brostensareal 5.300 m²

Anlægssum: 7 mio. DKK eksklusiv vandkunst

Pladsen foran Thorvaldsens Museum udgør det sydlige hjørne af Slotsholmen i det centrale København. Slotsholmen huser, udover Thorvaldsens Museum, Christiansborg Slotskirke, Christiansborg Slot, sæde for Folketinget, Ridehuset, Det Kongelige Bibliotek og forskellige museer. Slotsholmen er på denne måde et af de mest betydningstunge steder i Danmark.

Pladsen består i al sin enkelhed af en brostensbelagt flade, der udspændes mellem Ridehuset, Thorvaldsens Museum og Vindebrogade. På denne flade er der et solitært akacietræ, og billedhuggeren Jørn Larsens vandkunst er pladsens eneste møbel. Vandkunsten er placeret i Knabrostrædes akse, således at der opnås en forbindelse til middelalderbyen.

 

Hvert år, de sidste 3 lørdage i august, forvandler Thorvaldsens museum og vi som lejer stadepladserne, Bertel Thorvaldsens Plads til et lille italiensk marked i København – Vi kunne næsten med rette kalde det for Piaza di Thorvaldsen, da alt syder og bobler af Italien. Pladsen skaber rammen og ikke mindst hygge om vores fælles marked.

– Lars Sølby, Ejer af Café Ape – De Mobile Italienske Caféer.