Projekt: Silkeborg Torv og Østergade – Ny plads over underjordisk parkeringshus i byens hjerte

Bygherre/ordregiver: Silkeborg Kommune

Ingeniør: MOE A/S

Entreprenør: BUUS Anlægsgartner A/S

Status: Realiseret 2017

Areal: 6000 M²

Anlægssum landskab: 30 mio. dkk

Opgaven
I forbindelse med en gennemgribende renovering og etablering af en stor, central P-kælder under hele torvet, skulle den centrale plads i Silkeborg omlægges. Kommunen ønskede at det nye torv, der skulle etableres på P-kælderens dæk, skulle indeholde en klar reference til byens berømte søn, Asger Jorn.

Stedet
Silkeborg i det centrale Jylland ligger i noget af Danmarks smukkeste natur – mellem høje bakker og store søer. Silkeborg Torv har siden den moderne bys grundlæggelse for 120 år siden været byens dagligstue, markedsplads og centrale samlingssted.

Løsningen
Vi er gået til opgaven med en vision om at skabe et nyt, åbent og gavmildt inviterende torv, der respekterer stedets ånd og historie, med Silkeborgs særlige karakteristika: vandet, det grønne, lyset og kunsten som centrale omdrejningspunkter.

Asger Jorn er en stor del af Silkeborgs identitet og det var et klart ønske fra borgerne at integrere Jorns kunst i udformningen af det fremtidige torv. En såkaldt automattegning fra 1946 har været vores inspiration til indretningen af det nye torv. Jorn opfordrede sine kolleger til at finde former i tegningen og åbnede den dermed for fortolkning af andre – på samme måde har vi med et blik på byens krav til byrummet fundet former i automattegningen og isoleret dem som selvstændige figurer, der kunne udgøre det formmæssige grundlag for torvets identitet.

Et gulv bestående af lyse granitter, der fremhæver stedets særlige lys, spændes ud som et lærred og skaber en sammenhængende bund i byrummet. Som ornamenter på lærredet optræder de jornske figurer i en komposition, der både ligger som frie figurer og som på udvalgte steder griber fat i rummets kant.

Figurerne fremtræder dels som en del af fladen, hvor granit og format ændrer sig i farve og sammensætning, og dels som elementer der rejser sig fra det øvrige terræn til siddekanter, scene og beplantningsområder og vandkunst.

De tekniske funktioner forbundet med den kommende p-kælder, som toiletter, trappeopgange, elevator og udluftning er alle passet ind i de jornske figurer, så de fungerer som en integreret del af pladsens samlede udtryk.

Borgerne i Silkeborg ønskede et grønt torv, så for at skabe et større jordvolumen over betondækket har vi hævet terrænet i beplantningsarealerne – i former med brede kanter, der samtidig kan fungere som sidde- og opholdsflader

Beplantningssammensætningen skaber et frodigt og urbant udtryk gennem en kombination af robuste stauder, bunddækker og buske med overstandere af flerstammede bærmispel træer og fuglekirsebær.

Beplantningen danner mindre rum, der er med til at skabe intimitet på den store plads. Samtidig er den disponeret, så flere af trappeopgangene og de tekniske funktioner er omsluttet af det grønne, hvilket er med til at hemmeligholde P-kælderens visuelle aftryk i byrummet.