Projekt: Vandet Veje: Kolindsund – et landskab i forandring
Initiativtagere og støtte:
Arkitektforeningen og Dreyers Fond
Samarbejdspartnere: LE34, PAX Architects, kunsthistoriker Jacob Wamberg og WSP Ingeniører
Ydelser: Klimasikring og naturgenopretning
Status: Visionsprojekt 2025
Vandets Veje: Kolindsund – Et landskab i forandring
Kolindsund deler vandet
Danmarks landskaber er under pres.
Klimaforandringernes stigende vandmængder skaber behov for mere plads til vandets naturlige veje – vandløb, åer, vådområder, søer, fjorde og kyster kræver større råderum. Samtidig stiller EU krav om, at medlemslandene øger deres naturarealer med 30 %, hvilket nødvendiggør langt større sammenhængende naturområder i Danmark. Dertil kommer omfattende planer for vedvarende energi, som medfører ny og mere infrastruktur, mens landets fødevareproduktion – en kerne i vores nationale identitet – gennemgår en omfattende transformation.
I efteråret 2024 blev den grønne trepartsaftale vedtaget, og et nyt ministerium blev oprettet for at håndtere de mange udfordringer forbundet med fremtidens arealanvendelse. Der er bred enighed om, at der er behov for handling – og at det skal ske hurtigt.
Med dette høje tempo er det afgørende, at forandringer gennemføres klogt og med respekt for både naturen og vores kulturhistorie. Målet må være, at vi stadig kan opleve landskaberne som smukke og vedkommende, selv når vi skal finde plads til store forandringer.
Derfor har Dreyers Fond og Arkitektforeningen udvalgt tre teams og tre steder i Danmark, hvor landskabsarkitekter, bygningsarkitekter, landmålere, antropologer, geologer, kunsthistorikere og landmænd i fællesskab skal udarbejde visioner for fremtidens landskaber med Vandets Veje som omdrejningspunkt.
Fordelen ved dette tværfaglige samarbejde er, at det afdækker potentialer, sammenhænge og afhængigheder i en historisk kontekst, mens det forener modsatrettede interesser i én samlet vision, der kan lade fremtidens landskaber træde frem for vores øjne.
Med dette projekt har vores hold skabt en sådan vision for Kolindsund – ikke som en færdig løsning, men som begyndelsen på nye spørgsmål, som vi som samfund må stille hinanden:
- Hvordan kan borgerne i Kolind-egnen møde en fremtid med markant mere vand på en måde, der styrker trivsel, bosætning, erhvervsudvikling, turisme og natur?
- Hvordan bevarer vi den lokale kulturarv, samtidig med at vi udvikler fremtidens naturlandskaber?
- Hvad kræves for at skabe et landskab med stærke økosystemer og markante CO₂-reduktioner?
- Hvordan kan omlægningen af store landbrugsarealer realiseres på en økonomisk bæredygtig måde?
- Hvilken viden om klimatilpasning, landbrugsomlægning og biodiversitet kan vi opbygge og anvende andre steder?
Historien om Kolindsund handler om et stort, ambitiøst landvindingsprojekt, et særpræget kulturlandskab, naturens vilkår i sundet og ikke mindst de klimaforandringer, som har sat gang i debatten om den tidligere sø. De store lokale dilemmaer blev blandt andet belyst i udstillingen Kolindsund – søen der deler vandene.
Den komplekse situation som lokalsamfundet står i, har overbevist os om, at Kolindsund og opland skal forsynes med nye fortællinger, der både respekterer fortiden og peger mod fremtiden.
Disse fortællinger skal ikke præsentere en endegyldig løsning. De skal ikke vælge mellem sø og mark, men i stedet søge en mellemvej – et sund, der deler vandet i vådområder og transformationszoner, som langsomt forandrer landskabet over tid.
Denne proces kræver inddragelse, finansiering og gennemtænkt forvaltning, så alle kan følge med. For selvom forandring er nødvendig, har vi også brug for tid – selv når det skal gå hurtigt.