Projekt: HEART – Kunstens Hus i Herning

Bygherre/ordregiver: Fonden for opførelsen af Kunstens Hus

Bygningsarkitekt: Steven Holl Architechts

Ingeniør: Niras

Status: Realiseret 2006-2009

Pris: RIBA International Award 2010

Areal: 21.000 m2

Anlægssum landskab: 3.2 mio. DKK

Heart, kunstens hus i Herning, er opbygget i en fri komposition af konkave tagflader, hvor betonvægge fungerer som bærende konstruktion, og store glaspartier i facaden giver et åbnet udsyn til det omkringliggende landskab.

Formsproget i disse konkave tagflader er i direkte samspil med det landskabelige formsprog. Jordvolde, vandbassiner og belægninger veksler ligeledes i en fri komposition og understreger herved fusionen mellem landskabs- og bygningskunsten.

Omkring udstillingsrummene er der flere offentlige opholdsarealer, såsom ankomstplads, foyer, cafe og torvet.

Torvet består af betonfliser i et differentieret mønster, der både kan være et solidt gulv for forskellige arrangementer og samtidig fremstå smukt og levende, når området ikke er vært for aktiviteter. Torvet er orienteret mod den solrige sydvestretning og har bygning og beplantning i nordvest, der fungerer som læ-givende elementer.

 

 

“Når man sidder på landskabsterrassen med ryggen mod museet, under det det hvide hvælvede telt, kan man nyde aftensolen, mens den synker ned bag de levende hegn. Hegnene er torvets grænse mod vest, og lader man blikket synke lidt, møder det bassinets store reflekterende overflade. Bassinet omfavnes af grønt græs, som frem mod museet umærkeligt afløses af en udtryksfuld belægning af betonsten.

Belægningen er nærmest en form for signatur for museet og beundres dagligt af gæsterne. Den danner et malerisk uregelmæssigt mønster, som naturligt komplementerer museets krøllede hvide facader.”

– Holger Reenberg, Museumsdirektør på HEART