Projekt: Opera Park – Schønherrs forslag til dokøen i Københavns havneløb

Bygherre/Ordregiver: A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers fond til almene formaal

Ingeniør: Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S

Øvrige samarbejdsparter: Anders Busse Nielsen LANDFORCE – Landscape and Forest Consult

Ydelser: Konkurrence

Status: Afleveret august 2018, ikke vundet.

Areal: 19265 M2

Opgaven
Konkurrenceprojekt om en ny generøs offentlig park på Dokøen med Operaen som nabo.

Stedet
Dokøen er oprindelig en del det inddæmmede land som udgjorde Holmen, og som sammen med Flådens leje udgjorde den ene side i den symmetriske indramning af havneløbet og porten til inderhavnen. I 250 år var Holmen og de tilhørende øer en aktiv del af Københavns maritime historie; en historie som stadig nemt lader sig aflæse på Dokøen, hvor kraner og tørdok er bevaret. Dokøen blev med opførelsen af Operaen delt i tre dele, den nye park er beliggende på Sydøen.

Løsningen
Byen i verden. Øen i byen. Parken på øen. Haven i skålen. Verden i byen.

Dokøen i hjertet af Københavns havneløb er en treenighed bestående af Nordøen, Operaøen og Sydøen. Disse tre øer skal aflæses sammen som et triptykon og opleves som en udfoldet helhed.

De tre øers flader bærer hver sin identitet og skaber balance og samhørighed med operaen som omdrejningspunkt.

Vi har udformet en udadvendt PARK, der favner alle stedets udsigter. Parken måler sig med operaens korpus gennem en indadvendt og kontemplativ HAVE, indeholdt i en vældig og generøs skål, der rejser sig midt på øen.

Sydøen vil med skålen skabe den tredje side i triptykonet, og de tre øer med hver deres landemærker vil tilsammen danne et kulturelt, maritimt og grønt centrum midt i Københavns havn.

Parkens egetræer har historisk dybe rødder i vores land, mens havens stauder er hjembragt fra hele verden.
Vi forener således stedet og fortællingen om København med den tilknytning til resten af verden, som er blevet skabt gennem handel, udveksling og kommunikation.

 

 

 

”Planteverdenen frembragte mange vidundere. Søfolk hjemførte flasker med tang fra det gådefulde Sargassohav, kalabasser fra Afrika, Kelpgræs opfisket i Kap Horn, sølvblade og nerier fra Taffelbjerget, med deres lancetformede og sølvglinsende dun…”

Henning Henningsen, Maritime kuriosa og souvenirs, Sømandens hjembragte ting fra fjern og nær, 1968