Projekt: Vestre Kirkegård i København – fornyelse af kirkegårdens centrale anlæg

Bygherre/ordregiver: Københavns Kirkegårde

Status: Realiseret 2000 – 2001

Areal: 11.000 m2

Anlægssum: 4 mio. DKK

Projektet tager udgangspunkt i en helhedsplan for genskabelse og fornyelse af Vestre Kirkegård.

Ideen med Vestre Kirkegård er at forvandle Søndre Kapel og de krydsende asfaltstier til et haveanlæg, som kan benyttes af storbymennesket, der søger ensomhed og fordybelse.

Kapellet er omdannet til en åben konstruktion, der er midtpunkt i et korsformet anlæg, befolket med kirsebærtræer og afgrænset af takshække. Adgangen til anlægget går gennem fire cortenståls-portaler, hvor man vandrer fra via jernbånd mod den åbne konstruktion, der med tiden vil fremstå overgroet med vedbend, vin og blåregn.

 

 

“Jeg kører jævnligt forbi om morgenen og nyder årstidernes skiften i det fantastiske samspil, der er mellem kunst og natur. Min vanlige cykelrute forbi kirkegården og videre mod Valby/Vesterbro er ændret, så jeg langt oftere runder kirkegården, trækker vejret og måske tager et billede eller tre.
Projektet har givet kirkegården nyt liv, og dets udtryk varierer på mange måder – ved solopgang, hvor morgensol og dis glimter smukt eller en vintermorgen, hvor sneen har lagt sig på stien, så man kun ser en forhøjning, men alligevel får følelsen af at blive draget ind mod midten. Jeg besøger projektet, når jeg gerne vil opleve sammenspil mellem kunst, min tro og naturen.”

– René Nöstler, Fotograf og Instagrammer